Dit boek legt je uit waarom je op je veertigste een seksuele piek ervaart en hoe je daar het best mee om kunt omgaan.
🛒 Ik weet genoeg: dit boek moet ik hebben 😄
Mijn jongere patiënten die de pil en antidepressiva gebruiken, klagen dat hun libido ver te zoeken is, maar mijn vriendinnen van rond de veertig lusten er wel pap van. Je hoort inderdaad vaak dat vrouwen hun seksuele piek rond hun veertigste hebben, terwijl mannen die rond hun achttiende beleven. Toen ik veertig werd, voelde het inderdaad alsof er iets veranderde: ik ervoer eveneens die ‘seksuele piek’. Als ik daarover met mijn vriendinnen sprak, bleken die mijn ervaring te delen. Seksbeluster en flirteriger dan ooit werd links en rechts vreemdgegaan of daarover gefantaseerd, een forse breuk met voorgaande decennia.
Eén ding lijkt duidelijk: onze redenen om te vrijen veranderen naarmate we ouder (en wijzer) worden. Van de vrouwen onder de vijfendertig zegt 61 procent dat hun motivatie voor seks primair emotioneel is en pas in tweede instantie lichamelijk. Boven de vijfendertig daalt dat percentage naar 38. In een enquête bleken vrouwen boven de zestig het minst genegen tot een langdurige verbintenis met iemand die alles bezat wat ze zochten, maar die seksuele aantrekkelijkheid ontbeerde.
De verklaring van het fenomeen van de cougar, een oudere vrouw met een jongere vriend, is waarschijnlijk psychologisch en niet biologisch van aard. Vrouwelijke veertigers zijn geëmancipeerd en hebben de aanvankelijke onzekerheid of onervarenheid over hun seksuele verlangens, en hoe ze die bevredigd willen zien, achter zich gelaten. Bovendien is zelfvertrouwen sexy.
Vrouwen in de veertig hebben nog net tijd voor één kindje, en dus is het ‘alle hormonen aan dek’ in een allerlaatste poging zwanger te raken voordat hun voortplantingsorganen er de brui aan geven. Hun eierstokken maken overuren en hun brein werkt harder dan ooit om die laatste eitjes eruit te persen.
Zo ontstaat overspel
Veertig is dus de leeftijd waarop het gaat kriebelen, soms op het gevaarlijke af. Immers, degene die ons die kriebels bezorgt, is voor velen niet onze eigen ouwe trouwe eega, maar een nieuwer model. Een nieuwe relatie is sexy, en sexy gedachten kunnen tot een oestrogeenpiek leiden. De vrouw is voorgeprogrammeerd om op zoek te gaan naar het alfamannetje met de beste genen, niet naar de prins die zo charmant onderuitgezakt naast je op de bank hangt.
Iedereen kent de oudere man die iets aanknoopt met een jongere vrouw en dikwijls ook aan de ‘tweede leg’ begint. Jongere eitjes resulteren vaak in gezondere baby’s. Wel, bij vrouwen werkt dat net zo. Oudere vrouwen raken eerder opgewonden als die in het gezelschap verkeren van jongere, onbekende feromonen uitwasemende heren. We zetten onze zinnen van nature op jongere exemplaren omdat jonger DNA minder kans op beschadigde genen geeft; ouder sperma geeft een groter risico op autisme en schizofrenie.
Zie daar het probleem: onze mannen worden minder aantrekkelijk op hetzelfde moment dat wij weer energie hebben om eens uitgebreid onze opties te inventariseren.
Iedereen zou dit boek moeten lezen. Onmisbare informatie.
★★★★★ - Kelsey op Amazon
Mannelijk testosteron neemt rond het veertigste levensjaar af, wat dempend werkt op motivatie en libido. Bij vrouwen én mannen kan testosteron worden omgezet in oestrogeen, vandaar dat oudere mannen tweemaal zoveel oestrogeen hebben als vrouwen na de menopauze. Deze hormonale verandering heeft niet alleen effect op hun lichaam (minder spierweefsel en meer lichaamsvet), maar ook op hun seksuele functioneren (minder stevige en minder frequente erecties en een lager libido).
Onze mannen zitten in hun ‘andropauze’ als wij net aan onze ‘andropiek’ zitten. Veel vrouwen krijgen thuis gewoon niet genoeg: niet genoeg seks of niet genoeg liefde, en daardoor veranderen we in ‘desperate housewives’, vrouwen die hunkeren naar een connectie met iemand, wie dan ook.
🛒 Koop dit boek! Psychiater Julie Holland laat zien hoe je, door jezelf en je lichaam beter te begrijpen, je innerlijke Moody Bitch kunt laten floreren🤘
Dr. Julie Holland is psychiater en succesvol auteur. Ze geeft over de hele wereld lezingen en treedt regelmatig als expert op bij Time, The Wall Street Journal, NBC en CNN.