Als je iemand voor het eerst ontmoet, heb je binnen 30 seconden je mening gevormd. Maar die ander óók van jou. Klopt die eerste indruk wel? En hoe kom je zelf zo goed mogelijk voor de dag?
In De eerste indruk ontrafelt Roos Vonk beide kanten van indrukvorming aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en herkenbare voorbeelden. Met haar kenmerkende knipoog en vlotte schrijfstijl verklaart ze de psychologische raadsels van het sociale verkeer.
Hier legt ze uit of mannen wel écht vallen op een vrouw die grappig is (of iemand die hén grappig vindt):
Op datingsites wordt vaak gezocht naar een partner met intelligentie en humor. Charisma, een levendig verhaal kunnen vertellen, een geestig gesprek kunnen voeren, het kan allemaal iemands aantrekkingskracht verhogen. Maar misschien merk je dat je nu vooral denkt aan een man. Wat vinden mannen van een vrouw met humor en intelligentie?
Natuurlijk dat is heel belangrijk, zeggen ze desgevraagd. In een peiling van de Volkskrant gaven de mannen onder meer aan dat ze in een relatie meer hechtten aan zelfstandigheid en humor dan aan borsten en billen. De man had zich aangepast aan de moderne samenleving met onafhankelijke, slimme vrouwen, meende de krant. Maar het is ook denkbaar dat de heren sociaal wenselijke antwoorden gaven of te weinig zelfkennis hadden.
Onderzoek levert in elk geval aanwijzingen dat mannen moeite kunnen hebben met een vrouw die meer verdient dan zijzelf: huwelijken waarin dat zo is monden vaker uit in echtscheiding, en mannen met zo’n vrouw blijken vaker medicijnen te gebruiken tegen erectiestoornissen. Andere aanwijzingen komen uit een serie experimenten waarin mannen informatie kregen over een vrouw die intelligenter was dan zijzelf of hoger scoorde op een test. De meeste mannen vonden het leuk om de vrouw te ontmoeten of met haar uit te gaan als het verhaal hypothetisch was, of als de vrouw algemeen werd omschreven als ‘een andere deelnemer’, of als ze in de kamer ernaast zat. Maar zat de slimmere vrouw naast of tegenover hen, dan vonden ze haar juist minder aantrekkelijk en minder ‘dateable’. Ze schoven zelfs fysiek wat van haar af. Dit hangt volgens de onderzoekers samen met het zelfbeeld van de man: hij kan zich dommer gaan voelen in haar bijzijn. Zo’n vrouw is alleen van een afstandje aantrekkelijk, als haar bekwaamheid niet op hem reflecteert. In een enquête lijkt zo’n slimme vrouw leuk, maar dat verandert als ze dichterbij komt en de man concreter gaat denken over een relatie met haar.
Het lijkt er dus op dat het mannelijk ego een al te succesvolle vrouw aan zijn zijde niet altijd goed verdraagt.
Hoe zit dat met humor? Ik onderzocht dat in samenwerking met Quest Braintainment. Heteroseksuele bezoekers van hun website kregen foto’s en profielen aangeboden van partnerzoekenden van de andere sekse. Bij een van de vrouwen werd de tekst gevarieerd: in beide versies vond ze humor belangrijk, maar in de ene versie had ze zelf humor, in de andere versie zocht ze een partner met humor.
Mannen die de tweede versie zagen, bleken de vrouw leuker te vinden dan mannen die de eerste versie lazen. Dat gold voor mannen die humor een van de belangrijkste eigenschappen vinden van een potentiële date én voor mannen die andere eigenschappen belangrijker vinden. Overigens stond humor voor zowel mannen als vrouwen in de top 3 van eigenschappen die ze belangrijk vinden. Maar de conclusie lijkt gerechtvaardigd dat mannen hiermee primair bedoelen: een vrouw die om hem kan lachen, en niet een vrouw die zelf de grappen maakt. Mogelijk bedoelen vrouwen met humor juist meer dat ze een man willen die hen aan het lachen maakt, want dat is een statusverhogende kwaliteit.
Ontdek nog meer:
- Hoe Google de referenties van hun sollicitanten checkt
- Hoe je je eerste date vakkundig kunt laten mislukken
- Of het nut heeft om een handdruk te geven à la Donald Trump (de 'grip & yank-techniek)
- Of het helpt om aan 'namedropping' te doen
- Of je gezicht betrouwbaar of onbetrouwbaar overkomt